Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου
Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού και αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας του Βουνιού. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στην περιοχή, όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό, υπήρχαν τέσσερις οικισμοί ανάμεσα σε αυτούς και το Βουνί. Οι τρεις από αυτούς ερημώθηκαν έπειτα από ένα τρομερό θανατικό που ενέσκηψε την Κύπρο στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο μόνος οικισμός που σώθηκε ήταν το Βουνί, καθώς προστατεύτηκε σύμφωνα με τους κατοίκους από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Οι εναπομείναντες κάτοικοι των τριών άλλων οικισμών μετοίκησαν τότε στο Βουνί. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση στο Βουνί υπήρχε παλαιότερα και μοναστήρι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, με αρκετούς μοναχούς.
Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτη με οξυκόρυφη κεντρική καμάρα και σταυροθόλια. Εξωτερικά είναι πετρόκτιστη, ενώ και στις τρεις εισόδους της υπάρχουν περιθυρώματα από πελεκητή πέτρα με εξαιρετικά σκαλίσματα. Στο ναό ξεχωρίζει το επιβλητικό πετρόκτιστο καμπαναριό που φέρει πλούσιο διάκοσμο. Το εσωτερικό της κοσμείται με αξιόλογες αγιογραφίες του 19ου αιώνα και προστατεύεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Εκκλησία Παναγίας Περαβουνιώτισσας
Στην νότιο έξοδο του χωριού Βουνί της Λεμεσού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, με κατεύθυνση την Λεμεσό, στην κορυφή του βουνού που βρίσκεται απέναντι από το χωριό, βρίσκεται η Εκκλησία Της Παναγίας Περαβουνιώτισσας.Έχει σχήμα μονόκλιτης Βασιλικής και είναι κτισμένη με πέτρα. Το καμπαναριό πρέπει να προστέθηκε δίπλα στον Ναό, πολύ αργότερα από ότι το έτος οικοδόμησης του.Είναι σε μια πολύ ήσυχη και πανέμορφη περιοχή η οποία παρέχει απεριόριστη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Κρυού, όπου κυριαρχεί το πράσινο των αμπελώνων. Από τον προαύλιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να έχει πανοραμική θέα του χωριού Βουνί.Ο Ναός της Παναγίας Περαβουνιώτισσας είναι ένας από τους έξι που υπάρχουν στο χωριό.
ΠΗΓΗ: https://www.ix-andromeda.com
Ξωκλήσι Χρυσοσώτηρου
Η εκκλησία του Χρυσοσωτήρος βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο, έξω από την κοινότητα του Βουνιού. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο καμαροσκέπαστο οικοδόμημα επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα. Από τον περίβολο της εκκλησίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πανοραμική θέα που απλώνεται μπροστά του.
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες από όλη την Κύπρο.
Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη ο Χριστός είχε πάρει μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν. Οι μαθητές Του εξαντλημένοι από την ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και τελικά έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν όμως ξύπνησαν ήρθαν αντιμέτωποι με ένα θαυμαστό γεγονός. Το πρόσωπο του Χριστού ήταν λαμπερό σαν τον ήλιο και τα ρούχα Του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Δίπλα Του βρίσκονταν και συνομιλούσαν μαζί Του, δυο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού. Μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Ξωκλήσι Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου
Μια μικρή εκκλησία, αφιερωμένη σε έναν από τους πιο Θαυματουργούς Αγίους της Χριστιανοσύνης, βρίσκεται κτισμένη νότια του χωριού Βουνί της επαρχίας Λεμεσού.Την συναντάμε καθώς ταξιδεύουμε από το Βουνί προς την Λεμεσό, εκατό μόνο μέτρα μετά την μεγάλη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Παναγία Περαβουνιώτισσα, πάνω στην κορυφογραμμή και από κάτω η κοιλάδα του ποταμού Κρυού.
Η μικρή αλλά πολύ όμορφη αρχιτεκτονικά εκκλησία, αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και χιλιάδες είναι οι πιστοί που την επισκέπτονται, αιτούμενοι την Χάρη του Θαυματουργού Αγίου.
Ποιος ήταν ο Ιωάννης ο Ρώσος και πως Αγίασε;
Για να βρούμε την απάντηση θα πρέπει να «ταξιδέψουμε» πίσω στο 1711 και στα πεδία των μαχών που μαίνονταν μεταξύ Ρώσων και Τατάρων. Με το μέρος των Ρώσων, πολεμούσε και ο νεαρός Ιωάννης. Για κακή του τύχη, συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους και πωλήθηκε σαν σκλάβος σε Τούρκο Αγά.Ο Τούρκος του ζήτησε να αλλαξοπιστήσει και να του χαρίσει την ζωή. Ο νεαρός Ιωάννης του απάντησε πως προτιμούσε τον θάνατο παρά να αρνηθεί τον Χριστό. Αν τον άφηνε όμως να τιμά την πίστη του ανενόχλητος θα τον υπηρετούσε όπως κανένας άλλος δούλος του.Ο Αγάς εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα του Ιωάννη και τον κράτησε ζωντανό. Του πρόσφερε σπίτι και πλούσιο φαγητό, σε αντάλλαγμα τις υπηρεσίες του. Ο Άγιος προτίμησε να μένει στον στάβλο μαζί με τα άλογα. Εκεί κοιμόταν και εκεί έζησε για πολλά χρόνια.
Από την μέρα που ο Άγιος πάτησε το πόδι του στο σπίτι του Αγά, όλα άλλαξαν. Οι αγροί του καρπούσαν κάθε χρόνο. Τα κοπάδια του, αυξάνονταν όλο και πιο πολύ. Όλα στην ζωή του ήταν ρόδινα. Ο Αγάς το απόδωσε στον νεαρό Ιωάννη.
Του ζήτησε και πάλι να εγκαταλείψει τον στάβλο και να μετακομίσει στο σπίτι, αλλά και ο Άγιος αρνήθηκε για άλλη μια φορά. Αφοσιωμένος στην πίστη του, για όσο καιρό ζούσε, κάθε βράδυ, μετέβαινε μυστικά στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και μέσα στο σκοτάδι, υμνούσε και δοξολογούσε τον Χριστό.Στα σαράντα του χρόνια, μετά από σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε τον ανθρώπινο κόσμο. Μεγάλος αριθμός Χριστιανών και Μουσουλμάνων, πίστευαν στην Αγιότητα του Ιωάννη. Πήραν το λείψανο του και το τοποθέτησαν κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού που τόσο πολύ αγαπούσε ο Άγιος όσο βρισκόταν εν ζωή.Με την πάροδο εκατό χρόνων, το 1832, μπαίνοντας στην πόλη Προκόπιο, ο στρατός του Ογλού Οσμάν, αφού την λεηλάτησε παρέδωσε το ιερό λείψανο στην πυρά. Για ώρες οι Τούρκοι στρατιώτες προσπαθούσαν να το κάψουν. Αυτό όμως δεν έπαθε τίποτα. Αφού οι φλόγες έσβησαν, είδαν έντρομοι το Ιερό λείψανο να μοσχοβολά και να λάμπει. Τρομοκρατημένοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες τους, ομολογώντας το θαύμα που έγινε.Σε πολύ λίγο χρόνο, σε ολόκληρη την Μικρά Ασία, όλοι μιλούσαν για τα Θαύματα του Αγίου Ιωάννη Του Ρώσου.Κατά το έτος 1924, τον Σεπτέμβριο, μυστικά από τις Τούρκικες αρχές, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το άθικτο σκήνωμα του Αγίου. Στην Εύβοια, πρόσφυγες από το Προκόπιο Μ. Ασίας, έκτισαν νέο χωριό και νέον περίλαμπρο Ναό και μέσα τοποθέτησαν το σκήνωμα του Αγίου.Ο Άγιος συνεχίζει να «ζει» και να θαυματουργεί. Αξιόπιστοι μάρτυρες, δηλώνουν ότι είδαν τον Άγιο, με στολή στρατιώτη στον πόλεμο στην Σερβία, να περιθάλπει και να σώζει Ορθόδοξους στρατιώτες. Τα θαύματα του Αγίου δεν έχουν τέλος. Ακόμα και από την Κύπρο, επισκέπτονται τον Ναό του και το μαρτυρούν τα «δώρα» και τα τάματα που βρίσκονται σε αυτόν. Ένα μπαστούνι μιας γριάς από το χωριό Φρέναρος, η οποία επισκέφτηκε τον Άγιο, υποβασταζόμενη από αυτό, το άφησε ακουμπισμένο στην Λάρνακα του Αγίου, αφού δεν το χρειαζόταν πια.
ΠΗΓΗ: https://www.ix-andromeda.com
Ξωκλήσι Αγίου Μάμα
Το Ξωκλήσι του Αγίου Μάμα είναι κτίσμα του 1938 και έχει δεχθεί επιδιόρθωση και ανακαίνιση το 1989.
Φέρει σχήμα καμαροσκέπαστης Βασιλικής, στην οποία η οροφή εσωτερικά σχηματίζεται σε ημικυκλικό τόξο και εξωτερικά σε δίρριχτη και κεραμοσκεπή. Τα κεραμίδια είναι επίπεδου τύπου.
Ο Ναός έχει κτιστεί με πέτρα της περιοχής γι’ αυτό και η τοιχοποιία έχει πάχος 85 εκατοστά. Τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά έχει καλυφθεί με ασβεστοκονίασμα και ασπριστεί.
Το Ιερό σχηματίζεται από ξυλόγλυπτο τέμπλο και είναι κατά ένα σκαλοπάτι υπερυψωμένο από το δάπεδο, το οποίο καλύπτεται από τετραγωνισμένες και εργοστασιακά κατασκευασμένες μαρμάρινες πλάκες.
Το ξωκλήσι είναι πάντα ανοικτό.
Σκήτη Αναστάσεως Σωτήρος
Σπήλαιο Παναγίας
Σπήλαιο
Λίγο έξω από το Βουνί, νότια του χωριού, υπάρχουν 2 όμορφα σπήλαια, γνωστά ως «Σπήλαια του Μούλου». Τα παμπάλαια αυτά σπήλαια, τα οποία εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και ως κατακόμβες της πρωτοχριστιανικής περιόδου, διακλαδώνονται σε αίθουσες και λαγούμια, που δημιουργούν μία εντυπωσιακή και μυστηριακή εικόνα.
Οι σπηλιές αυτές είναι σπάνιες, αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη στην περιοχή και αξίζει κάποιος να τις επισκεφθεί, αλλά είναι καλά κρυμμένες στο βουνό. Για να φτάσεις χρειάζεται να διανύσεις περίπου 10 λεπτά χωματόδρομο με το αυτοκίνητο και μερικά ακόμη λεπτά ανηφορικό περπάτημα.